Στο πλαίσιο συνέντευξής του στους δημοσιογράφους Σ. Ξενάκη, Ν. Ελευθερόγλου και Γ. Καραμέρο στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι απαιτείται να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων και έδειξε τις ευθύνες του Πρωθυπουργού.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως υπεύθυνος. Θέλει να μας πείσει ότι καρατόμησε τον αντ’ αυτού, τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη και τον άνθρωπο για τον οποίο άλλαξε το νόμο ώστε να διοριστεί διοικητής της ΕΥΠ, τον κ. Κοντολέοντα, χωρίς να ξέρει τον λόγο της παρακολούθησής μου; Εάν υπήρχε σοβαρός, εθνικός λόγος, θα έδιωχνε τον στενότερο συνεργάτη και συγγενή του καθώς και τον διοικητή της ΕΥΠ; Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης πολύ καλά τον λόγο» τόνισε ο κ.Ανδρουλάκης.
«Ρώτησα την υπηρεσία του Λουξεμβούργου αν μπορεί να συνεισφέρει και να βοηθήσει την ελληνική Βουλή. Και μου είπαν: “Μπορούμε μέσα σε λίγες ημέρες”. Δηλαδή, μπορεί ο κ. Τασούλας να καλέσει αυτήν την υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο να προσφέρει τεχνογνωσία και όσοι Έλληνες βουλευτές θέλουν να ελέγξουν αν στα κινητά τους υπάρχουν ίχνη παράνομων λογισμικών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι πρέπει επιπλέον να επιτραπεί στην ΑΔΑΕ να ελέγξει αν υπάρχουν παράνομες επισυνδέσεις άλλων πολιτικών προσώπων.
«Θέλω στις εκλογές να πάμε με ομαλό πολιτικό τοπίο, προκειμένου να ξέρει ο ελληνικός λαός τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευθύνες της ερευνητικής δημοσιογραφίας, την αλήθεια και το ψέμα. Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Στόχος μου είναι να θωρακιστεί η ελληνική δημοκρατία. Θεωρώ αδιανόητο να επιτρέψουμε μετά από 5-10 χρόνια να μπορεί ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας, που έχει τη δυνατότητα να δώσει 10-15 εκατ. ευρώ να πάρει αυτά τα μηχανήματα, να εκβιάζει δικαστές, πολιτικούς» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Προσδιόρισε ως θεσμική νίκη του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής την οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης από το δόγμα υποβάθμισης και συσκότισης της υπόθεσης. «Είμαι διατεθειμένος να κάνουμε ένα νόμο στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αν γίνουν οι αλλαγές που προτείνω, θα τον ψηφίσουμε. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει εμμονικά σε ένα νόμο, που θα λέει σε έναν αρχηγό κόμματος: “Πήγαινε το 2024 να ενημερωθείς νόμιμα”, προφανέστατα είναι κοροϊδία και δεν θα τον ψηφίσουμε» ξεκαθάρισε ως προς την στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή επί του νομοθετικού πλαισίου της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε έμφαση στο κόστος διαβίωσης που επιβαρύνεται διαρκώς. «Με κατώτατο μισθό 755 ευρώ ο Έλληνας πληρώνει για ένα καλάθι, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, 54 ευρώ. Το καλάθι αυτό έχει φρούτα, κρέας, τυριά, γάλα. Ο Γερμανός με 1.621 ευρώ πληρώνει 59 ευρώ. Και ο Ισπανός με 1.126 ευρώ πληρώνει 50 ευρώ. Ο Πορτογάλος με 823 ευρώ, πληρώνει 43. Το μεγάλο ζήτημα του σήμερα είναι η ακρίβεια. Πρέπει να μειωθεί το κόστος ζωής».
Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την προστασία των δανειοληπτών. «Προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ο 3869/2010. Δεν λέω για όλους. Βάσει του χαμηλού εισοδήματος του νοικοκυριού και της αξίας της κατοικίας. Προστασία αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να διατηρούν μέσα διαβίωσης σε ποσοστό αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί. Και, τρίτον, η δυνατότητα του οφειλέτη να μπορεί να κάνει μια προσφορά πριν το fund πάρει το σπίτι του βάσει βέβαια αξιοκρατικών κριτηρίων και διαφάνειας. Δηλαδή, τι εννοώ: Άλλο να έχεις αποπληρώσει το 50% του δανείου σου κι άλλο να είσαι μπαταχτσής, να μην έχεις δώσει τίποτα και να θες να κάνεις προσφορά για το ακίνητό σου. Δηλαδή, αξιοκρατία για αυτούς που προσπάθησαν. Το ονομάζω δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Ας το ψηφίσουν» αντέτεινε.
Αντέταξε και πάλι την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος «ώστε να γίνει επιμερισμός του κόστους μεταξύ Κράτους-καταναλωτή-μεγάλου παραγωγού. Ζούμε την εποχή του πληθωρισμού της κερδοσκοπίας των ισχυρών. Και η Κυβέρνηση δεν το υιοθετεί, γιατί χαϊδεύει τα μεγάλα συμφέροντα. Εδώ δεν κερδοσκοπούν μόνο οι παραγωγοί, αλλά και οι πάροχοι».
«Ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης, ξαφνικά, προεκλογικά, ότι ξεκινάμε έρευνες για υδρογονάνθρακες. Μα, συγγνώμη, εμείς το 2014 με τον Γιάννη Μανιάτη δεν τα ξεκινήσαμε; Αν δεν τα είχε διακόψει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα είχε προχωρήσει και η ΝΔ, σήμερα θα είχαμε το δικό μας φυσικό αέριο» σχολίασε δηκτικά.
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα στην όχθη της λογικής, του ρεαλισμού και της προόδου. Στην όχθη του λαϊκισμού και του ελιτισμού ήταν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι όταν είναι στην αντιπολίτευση πολλές φορές στα εθνικά θέματα αντιστρέφουν τα επιχειρήματά τους». Συγκεκριμένα για την ελληνογαλλική συμφωνία τόνισε ότι έπρεπε να έχει ψηφιστεί και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Δεν πρέπει να υπονομευθεί μια συμφωνία που μας δίνει τη δυνατότητα σε σύντομο χρόνο να έχουμε στο Αιγαίο αυτή την αποτρεπτική δύναμη. Αυτό βάζω ως προτεραιότητα. Διαφωνώ με το εξοπλιστικό ράλι. Δεν λέω συνεχώς να κάνουμε εξοπλισμούς. Επισημαίνω όμως ότι η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να είναι σταθμός ώστε Ελλάδα – Γαλλία και άλλες χώρες να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, των κοινών ευρωπαϊκών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Γιατί; Γιατί η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ και δεν βλέπω τον κ. Στόλτενμπεργκ και το ΝΑΤΟ διαθέσιμους να βάλουν τον Ερντογάν στη θέση του. Έχω ένα όραμα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, που θα κάνει τα σύνορά μας με την Τουρκία πραγματικά ευρωπαϊκά σύνορα. Άρα, το κόστος φύλαξής τους είναι χαμηλότερο για τον ελληνικό λαό» ανέφερε.
«Ούτε ο Τσίπρας θέλει να συγκυβερνήσουμε, ούτε ο Μητσοτάκης. Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ βάζει όρους, όρους για μια άλλη πολιτική που δεν θέλουν να ακολουθήσουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Επί του υποθετικού σεναρίου στήριξης κυβέρνησης άλλων κομμάτων από εκλεγμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εθνικών εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Η δημοκρατική παράταξη ονόμασε αυτή τη διαδικασία αποστασία. Όσοι, λοιπόν, σκέφτονται τέτοια σενάρια, ας θυμηθούν το τέλος των αποστατών».
Ερωτηθείς σχετικά με ομιλία της Εύας Καϊλή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κατάρ, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».